Sedan var det paus i tio minuter.
Liksom hela konstfältet och den kreativa branschen som det heter på unga flickor fångade masterbating på gömda nyliberalt nyspråk, så jobbar skolan nu projektbetonat och i korta, intensiva perioder.
Här kan man också lyssna på Charlotte Sundströms reportage från Nordiska konstskolan.
Hon är kritisk till att man inte just alls använder människokroppen längre i grundutbildningen.Att människorna sedan studerar minsta lilla skavank på din kropp och förevigar den på papper, ja det gör saken ännu mer skrämmande.Nakenmodell, konstmodell, konstnärsmodell eller krokimodell är en person som poserar naken i helfigur för att avbildas, exempelvis för teckning, måleri, skulptur eller fotografi.Efter att jag klätt av mig bakom ett skynke och kom ut i den röda, silkiga morgonrocken jag hade till låns, ja då kände jag mig också blossande röd i ansiktet.I dessa sammanhang har modellen ibland fått posera med olika typer av rekvisita, tillsammans med andra modeller, djur, etc, och mot olika typer av bakgrunder eller kulisser, i dagsljus eller annan belysning.Jag ville inte riktigt bonda med dem före de skulle se mig naken, jag ville vara ett objekt.Catariina studerar journalistik i Helsingfors och visar gärna upp sin rumpa åt totala främlingar.Att veta att min kulmage och mina celluliter är okej, det känns riktigt, riktigt bra.Det är nästan tjugotvå år sedan jag satte cam sex långa distsnce krydda min fot på Nordiska konstskolan i Karleby.De orkar knappt i två veckor, säger studiesekreteraren.Första gången jag skulle stå naken inför eleverna kändes det lite nervöst, jag var rädd att jag skulle lukta svett, säger Vettenranta.Det finns nämligen inget som får dig att känna dig så tillfreds med dig själv som vackra teckningar av din bara rumpa.I den klassiska konstnärliga utbildningen har stort fokus legat på att lära sig att teckna människokroppen, så kallad krokiteckning, i alla dess former, åldrar och etniciteter, och det har inte funnits några direkta begränsningar för vem modellen kan ha varit.Doften är det första som slår emot en, terpentin, oljefärg.Modellen står på ett podium mitt på golvet och runtomkring henne står femton elever vid sina stafflin.Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan.Om du nånsin får chans att stå nakenmodell rekommenderar jag att du snabbt grabbar tag i möjligheten.Eleverna i Nordiska konstskolan ville ägna sig åt konst och skapande och de kom både från trakten och från Norge och Sverige.Kanske var det tack vare det dödstråkiga ståendet jag började studera litteraturvetenskap?
Nakenmodell som poserar på en fransk konstskola.
Det var i maj 1992 och årsavslutning med öppet hus.En enda man, resten är kvinnor mellan 25 och 55 år kanske.
Numera står inte två modeller i varsitt klassrum sex timmar om dagen.
Och jag tycker det är så himla konstigt!

[L_RANDNUM-10-999]